Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U KALINOVIKU

08.11.2017. 15:01

Optuženi Dalibor Krstović (1972) tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U KALINOVIKU

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Dalibora Krstovića, rođenog 02.05.1972. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odrebama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na bošnjačko pučanstvo na području Kalinovika, u svojstvu pripadnika VRS, došao do škole u Kalinoviku u kojoj su bili zatočeni uglavnom žene i djeca bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika, Gacka i drugih mjesta, te izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, kojoj je zaprijetio da će u slučaju opiranja silovati ili ubiti njenu djecu koja su bila zatočena u istom objektu te nakon toga nad žrtvom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, nakon čega je omogućio još jednom vojniku da siluje oštećenu žrtvu.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH provodi istrage u većem broju predmeta, a koje se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava u svim krajevima BiH, kao posebno teških ratnih zločina sa teškim posljedicama.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba