Вијести

ВРШИТЕЉИЦА ДУЖНОСТИ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА, ГОРДАНА ТАДИЋ, САСТАЛА СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ МКСЈ-А И МЕХАНИЗМА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ КРИВИЧНЕ СУДОВЕ SERGEOM BRAMMERTZOM

07.11.2017. 08:29

Вршитељица дужности главног тужиоца, Гордана Тадић, се данас у Тужилаштву БиХ састала са главним тужиоцем МКСЈ-а и Механизма за међународне кривичне судове Sergeom Brammertzom.

ВРШИТЕЉИЦА ДУЖНОСТИ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА, ГОРДАНА ТАДИЋ, САСТАЛА СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ МКСЈ-А И МЕХАНИЗМА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ КРИВИЧНЕ СУДОВЕ SERGEOM BRAMMERTZOM

Централна тема разговора била је потреба за осигурањем континуитета у домаћем процесуирању ратних злочина у Босни и Херцеговини и чврсте сарадње Тужилаштва Босне и Херцеговине и Тужилаштва ММКС-а.

Тужиоци су се сложили да затварање МКСЈ-а не представља крај правосуђа за ратне злочине у БиХ, већ почетак идућег поглавља. Тужилаштва у регији, укључујући и Тужилаштво БиХ, сада мораjу наставити рад МКСЈ-а тако што ће довести више починилаца пред лице правде, док ће Канцеларија тужиоца ММКС-а пружити пуну подршку и помоћ њиховим напорима. Договорено је да ће највиши приоритет за Тужилаштво БиХ бити процесуирање преосталих комплексних случајева против осумњичених на вишем и средњем нивоу или оних који укључују осјетљиве злочине као што је сексуално насиље повезано са сукобом.

У складу са Стратегијом окончања рада МКСЈ-а, Тужилаштво МКСЈ-а и Тужилаштво БиХ су од 2003. године имали чврсту сарадњу, која је укључивала и успјешно просљеђивање предмета из МКСЈ-а у Босну и Херцеговину, омогућавање приступа бази података са доказним материјалом Тужилаштва МКСЈ-а, програм ангажовања официра за везу који је финансирала Европска унија, те блиску сарадњу у конкретним предметима. Тужиоци су се сложили да је у наредном периоду нужно да се ова сарадња настави и ојача, како би се Тужилаштву БиХ омогућило да оствари циљеве утврђене у Државној стратегији за рад на предметима ратних злочина.

Вршитељица дужности главног тужиоца Тадић поздравила је намјеру Тужилаштва ММКС-а да настави и појача своју подршку домаћем правосуђу за ратне злочине у БиХ. Нагласила је своју жељу за још ближом сарадњом с Тужилаштвом ММКС-а, укључујући и ону кроз стручну помоћ у конкретним случајевима, програме обуке који ће се проћи заједно с лекцијама наученим у подручјима као што су сексуално насиље повезано са сукобом и изградња капацитета за побољшање рада своје канцеларије. Нагласила је да помоћ Тужилаштва ММКС-а неће само дати подршку у процесуирању ратних злочина у БиХ, већ и других комплексних злочина попут корупције, организованог криминала и тероризма.

Тужиоци су разговарали и о текућим питањима као што су регионална правосудна сарадња у предметима ратних злочина. Вршитељица дужности главног тужиоца Тадић је изразила захвалност за подршку Тужилаштва МКСЈ-а на тим питањима и затражила наставак ангажмана Тужилаштва ММКС-а у процјени напретка, идентификовању изазова и развоју рјешења. Главни тужилац Brammertz је указао на снажне показатеље правосудне сарадње Тужилаштва БиХ, с посебним нагласком на међусобни пренос предмета и координисање истрага са србијанским Тужилаштвом за ратне злочине и дао је подстицај вршиоцу дужности главног тужиоца да настави с још већом сарадњом њених колега у наредним годинама.

Вршитељица дужности главног тужиоца Тадић је у посљедњих шест мјесеци извјештавала главног тужиоца Brammertza о активностима њене канцеларије. Главни тужилац Brammertz ју је похвалио за побољшања и реформе које је надзирала од преузимања одговорности за вршиоца дужности главног тужиоца, укључујући питања утврђена у ОЕБС-овом извјештају којег је сачинила суткиња Joanna Korner. Потакнуо ју је да настави с остваривањем позитивног напретка и пружио пуну подршку своје Канцеларије.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba