Вијести

ЗВАНИЧНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О УНИШТАВАЊУ ВЈЕРСКИХ И КУЛТУРНИХ ОБЈЕКАТА ТОКОМ РАТНИХ СУКОБА

14.10.2017. 17:11

В.д. главног тужиоца, Гордана Тадић, главни тужилац при МКСЈ-у, Серж Брамерц, тужилац из Хрватске и Србије, као и велики број научника, службеника невладиних организација и представника институција које се баве документирањем посљедица ратних разарања, разговарали су о опоравку земаља региона од посљедица ових тешких разарања, доласку до правосудне истине и одговорности починилаца, као и послијератној обнови и изградњи повјерења.

ЗВАНИЧНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О УНИШТАВАЊУ ВЈЕРСКИХ И КУЛТУРНИХ ОБЈЕКАТА ТОКОМ РАТНИХ СУКОБА

На конференцији у организацији SENSE Центра за танзицијску правду и Центра за суочавање с прошлошћу - Documenta, учествују в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, као и званичници Тужилаштва БиХ, а регионална конференција се односи на активности правосуђа у МКСЈ и земљама региона, као и НВО сектора и научних установа када су у питању истраживања и процесуирања предмета ратних злочина у којима су уништавани културни и вјерски споменици.

Тужилаштво БиХ ради на више од 40 предмета у оквиру којих се истражује и процесуира разарање културних и вјерских објеката свих религијских конфесија у свим крајевима БиХ.

У рату у БиХ је уништен велики број културних знаменитости и заштићених споменика културе, као и цркава и џамија широм Босне и Херцеговине, што је у свом мандату процесуирао Хашки суд, а наставља процесуирати Тужилаштво БиХ и правосуђе БиХ као и правосуђе земаља регије. 

У SENSЕ документационом центру у Пули је приказана изложба о судским процесима и чињеницама у вези уништавања културних и вјерских објеката, а учесници конференције су имали прилику разговарати са тужиоцима из региона као и референтним стручњацима из БиХ, земаља регије и цијелога свијета, који су истраживали и документовали ратне злочине са посебним акцентима на уништавање културне баштине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba