Vijesti

ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI O UNIŠTAVANJU VJERSKIH I KULTURNIH OBJEKATA TOKOM RATNIH SUKOBA

14.10.2017. 17:11

V.d. glavnog tužioca, Gordana Tadić, glavni tužilac pri MKSJ-u, Serge Brammertz, tužilac iz Hrvatske i Srbije, kao i veliki broj naučnika, službenika nevladinih organizacija i predstavnika institucija koje se bave dokumentiranjem posljedica ratnih razaranja, razgovarali su o oporavku zemalja regiona od posljedica ovih teških razaranja, dolasku do pravosudne istine i odgovornosti počinilaca, kao i poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja.

ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI O UNIŠTAVANJU VJERSKIH I KULTURNIH OBJEKATA TOKOM RATNIH SUKOBA

Na konferenciji u organizaciji SENSE Centra za tanzicijsku pravdu i Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta, učestvuju v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, kao i zvaničnici Tužilaštva BiH, a regionalna konferencija se odnosi na aktivnosti pravosuđa u MKSJ i zemljama regiona, kao i NVO sektora i naučnih ustanova kada su u pitanju istraživanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina u kojima su uništavani kulturni i vjerski spomenici.

Tužilaštvo BiH radi na više od 40 predmeta u okviru kojih se istražuje i procesuira razaranje kulturnih i vjerskih objekata svih religijskih konfesija u svim krajevima BiH.

U ratu u BiH je uništen veliki broj kulturnih znamenitosti i zaštićenih spomenika kulture, kao i crkava i džamija širom Bosne i Hercegovine, što je u svom mandatu procesuirao Haški sud, a nastavlja procesuirati Tužilaštvo BiH i pravosuđe BiH kao i pravosuđe zemalja regije. 

U SENSE dokumentacionom centru u Puli je prikazana izložba o sudskim procesima i činjenicama u vezi uništavanja kulturnih i vjerskih objekata, a učesnici konferencije su imali priliku razgovarati sa tužiocima iz regiona kao i referentnim stručnjacima iz BiH, zemalja regije i cijeloga svijeta, koji su istraživali i dokumentovali ratne zločine sa posebnim akcentima na uništavanje kulturne baštine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba