Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV EMIRA TUKULJA, ZAPOSLENIKA CARINE, ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA

11.10.2017. 15:03

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Tukulja, rođenog 1964. godine u Orašju, državljanina Bosne i Hercegovine, službenika UIO BiH na poziciji carinika - saradnika na GP Orašje.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV EMIRA TUKULJA, ZAPOSLENIKA CARINE, ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA

U optužnici se navodi da je Emir Tukulj, dana 04. 11. 2016. godine, u večernjim satima, na graničnom prelazu Orašje, prilikom obavljanja poslova carinika - saradnika, propustio teretno motorno vozilo i prikolicu, austrijskih registarskih oznaka, u kojima se nalazila polovna tehnička i tekstilna roba te nije izvršio kontrolu i carinjenje robe koja se unosi u carinsko područje Bosne i Hercegovine, sve u namjeri da drugome pribavi korist.

Optuženi se tereti da trećem licu nije izvršio naplatu carinskih dažbina i dažbina uz potvrdu o naplati indirektnih poreza na ukupan iznos procijenjene vrijednosti robe od 5.958,00 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za iznos od 1.598,15 KM.

Optuženi se tereti da je, ne izvršivši svoju službenu dužnost, drugome pribavio korist i drugom nanio štetu te počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 220. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba