Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

25.09.2017. 12:21

Tužilac Odjela II Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:    

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

- KASIMA GOLUBOVIĆA, rođenog 1966. godine u mjestu Golubovići, općina Velika Kladuša, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Golubović se tereti da je 19. juna 2017. godine prevozio veću količinu rezanog duhana u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri da isti stavi u promet, a koji nije bio obilježen akciznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH.

Optuženi je navedenog dana, u večernjim satima, na magistralnom putu M14 Novi Grad – Bosanska Krupa, u mjestu Bosanska Otoka, u graničnom pojasu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u prtljažniku putničkog motornog vozila prevozio 120,036 kg rezanog duhana zapakovanog u PVC kese, a koji je prethodno nabavio od njemu poznate osobe na području pijace u Banjaluci.

Prilikom izvršene kontrole nad predmetnim motornim vozilom, ovlaštene službene osobe Granične policije BiH su oduzele pomenuti duhan koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Iznos poreza i akcize za kilogram rezanog duhana iznosi oko 100 KM, pa se krijumčarenjem količine od oko 120 kilograma nanosi šteta budžetu BiH od oko 10.000 KM.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba