Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSUMNJIČENIH I PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA 6 OSUMNJIČENIH OSOBA U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA ‘DARDANELI’

14.09.2017. 15:45

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju će uputiti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 5 osumnjičenih i mjera zabrane za 6 osumnjičenih osoba za kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. Kaznenoga zakona BiH.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSUMNJIČENIH I PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA 6 OSUMNJIČENIH OSOBA U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA ‘DARDANELI’

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH a mjere pritvora za 5 osumnjičenih osoba bit će predložene iz razloga opisanih u članku 132. ZKP-a BiH, stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mjere zabrane će biti predložene za 6 osoba, a između ostalog uključuju zabranu putovanja osumnjičenih i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva ‘Dardaneli’, koja se vodi u suradnji sa pravosuđem i policijom zemalja regije, Hrvatske i Crne Gore, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom sa područja Turske, Sirije i Bliskog istoka, preko BiH u Hrvatsku, čime su počinitelji kaznenih djela ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Istraga u predmetu se nastavlja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba