Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БИХАЋ

15.09.2017. 15:21

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БИХАЋ

- НЕНАДА БУБАЛА, рођеног 1954. године у Сплиту, Република Хрватска, држављанина Републике Србије.

Оптужени се терети да је у временском периоду у току мјесеца јуна и јула 1992. године, у својству замјеника командира Војне полиције 15. бихаћке бригаде ВРС, учествовао у широко распрострањеном и систематичном нападу те починио убиства и прогон цивилног бошњачког становништва због њихове националне и вјерске припадности.

Оптужени се терети да је, заједно са другим припадницима Војне полиције ВРС, учествовао у одвођењу најмање пет заробљених мушкарца, цивила бошњачке националности са подручја Љуточке долине, из логора „ИМТ Тракторски сервис“ Рипач, као и њиховим убиствима у мјесту Хргар, након чега су тијела жртава бачена у природну јаму „Бездана“, гдје су приликом ексхумације 1997. године пронађени посмртни остаци 83 лица, међу којима и посмртни остаци наведених заробљеника цивила.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком а), а све у вези са чланом 29. и чланом 180. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba