Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE BIHAĆ

15.09.2017. 15:21

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE BIHAĆ

- NENADA BUBALA, rođenog 1954. godine u Splitu, Republika Hrvatska, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u vremenskom razdoblju tijekom mjeseca lipnja i srpnja 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade VRS, sudjelovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubojstva i progon civilnog bošnjačkog pučanstva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti.

Optuženi se tereti da je, skupa sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS, sudjelovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Ljutočke doline, iz logora „IMT Traktorski servis“ Ripač, kao i njihovim ubojstvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu „Bezdana“, gdje su prigodom ekshumacije 1997. godine pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenika civila.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom a), a sve u svezi sa člankom 29. i člankom 180. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba