Вијести

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ДАРДАНЕЛИ“; НА ПОДРУЧЈУ УСК ВИШЕ ЛИЦА ЛИШЕНО СЛОБОДЕ, А ВРШЕ СЕ ПРЕТРЕСИ ОБЈЕКАТА И ВОЗИЛА КОЈЕ КОРИСТЕ ОСУМЊИЧЕНИ

13.09.2017. 15:43

Ради се о заједничкој међународној акцији у борби против илегалних миграција, коју Тужилаштво БиХ реализује у сарадњи са УСКОК-ом Републике Хрватске и правосуђем и полицијом Црне Горе.  

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ДАРДАНЕЛИ“; НА ПОДРУЧЈУ УСК ВИШЕ ЛИЦА ЛИШЕНО СЛОБОДЕ, А ВРШЕ СЕ ПРЕТРЕСИ ОБЈЕКАТА И ВОЗИЛА КОЈЕ КОРИСТЕ ОСУМЊИЧЕНИ

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, од раних јутарњих часова, више десетина полицијских службеника Граничне полиције БиХ, заједно са полицијским службеницима из МУП-а УСК који пружају подршку на терену, проводе активности у оквиру акције кодног назива „Дарданели“.

Слободе је лишено више осумњичених лица, а врше се претреси на више локација на подручју Унско-санског кантона.

Акција је усмјерена према лицима која су осумњичена да су као организована криминална група вршили кријумчарење, из БиХ на подручје Републике Хрватске, већег броја држављана Турске, као и лица из земаља Блиског истока и Сирије.

За кријумчарење су илегалним мигрантима наплаћивали велике своте новца, најчешће по неколико стотина евра, а према прикупљеним доказима, за период од око 2-3 мјесеца, прокријумчарено је око 300 лица.

Ова акција је одлучан корак у борби правосудних и полицијских институција у БиХ и региону против илегалних миграција и кријумчарења емиграната из страних земаља, преко подручја Западног Балкана.

Наведена међународна акција је детаљно припремана на заједничким састанцима са представницима УСКОК-а и правосуђа Црне Горе, а активности су координисане и са организацијом SELEC за полицијску размјену и сарадњу земаља региона, а упозната је и Међународна агенција за миграције IOM.

Лица лишена слободе ће бити предата поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора, мјера забране и другим активностима у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba