Vijesti

POČELA REALIZACIJA AKCIJE KODNOG NAZIVA „DARDANELI“; NA PODRUČJU USK VIŠE OSOBA LIŠENO SLOBODE, A VRŠE SE PRETRESI OBJEKATA I VOZILA KOJE KORISTE OSUMNJIČENI

13.09.2017. 15:43

Radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija, koju Tužilaštvo BiH realizira u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.  

POČELA REALIZACIJA AKCIJE KODNOG NAZIVA „DARDANELI“; NA PODRUČJU USK VIŠE OSOBA LIŠENO SLOBODE, A VRŠE SE PRETRESI OBJEKATA I VOZILA KOJE KORISTE OSUMNJIČENI

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Granične policije BiH, zajedno sa policijskim službenicima iz MUP-a USK koji pružaju podršku na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Dardaneli“.

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba, a vrše se pretresi na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje, iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće po nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba.

Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija je detaljno pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Osobe lišene slobode će biti predate postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba