Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „TWINS 1“ ЗА МЕЂУНАРОДНО НАВОЂЕЊЕ НА ПРОСТИТУЦИЈУ И ПРАЊЕ НОВЦА

04.09.2017. 12:53

Подигнута је оптужница против 3 лица у предметну кодног назива „TWINS 1“. Оптужени се терете да су остварили велику незакониту имовинску корист.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „TWINS 1“ ЗА МЕЂУНАРОДНО НАВОЂЕЊЕ НА ПРОСТИТУЦИЈУ И ПРАЊЕ НОВЦА

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.   Карахасановић Алије, рођен 1980. године у Heidelbergu, СР Њемачка, држављанин БиХ

2.   Aksoy Atilla, рођеног 1978. године у Манхајму, СР Њемачка, држављанин Р Турске

3.   Хоџић Јасмина, рођеног 1991. године у Тузли, држављанин БиХ.

Оптужени се терете да су, током 2015., 2016. и 2017. године ступали у контакт са дјевојкама у БиХ и Хрватској, млађе животне доби, које су се налазиле у тешком имовинском стању и социјалном положају, те су их наводили, наговарали и подстицали на пружање сексуалних услуга за новац, као и организовали пружање истих на подручју Аустрије и Њемачке.

У оптужници се наводи да су оптужени израђивали профиле дјевојака на интернет страницама на њемачком говорном подручју, у њихово име комуницирали са потенцијаним клијентима на њемачком језику, те договарали датуме, вријеме и мјесто пружања сексуалних услуга.

Жртве у овом кривичном дјелу биле су у тешком положају с обзиром да се радило о лицима млађе животне доби која су се налазила у државама и градовима које не познају, нису познавале језик на њемачком говорном подручју, а њихове услуге су оглашаване на интернет страницама које у изворном преводу гласе „купи ме“.

Оптужени су од жртава узимали значајан износ добијеног новца, те је истрагом утврђено да је почињењем кривичних дјела у дужем временском периоду остварена незаконита имовинска корист у износу већем од 350 000 евра, од чега су значајан износ узимали оптужени.

Оптужени се терете и да су новац добијен почињењем кривичних дјела користили за куповину скупоцјених аутомобила те користили за личне потребе.

Оптужени се терете за кривична дјела:

- међународно навођење на проституцију из члана 187. КЗ БиХ

- прање новца из члана 209. КЗ БиХ

- посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из члана 239. КЗ ФБиХ.

Ова оптужница један је сегмент активности у оквиру акција „TWINS“ и „ПИСМО“, а рад на предметима се наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba