Vijesti

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH

21.08.2017. 15:30

Centralne teme sastanka su se odnosile na zajedničke aktivnosti na jačanju porezne i fiksalne discipline u BiH i procesuiranje krivičnih djela vezanih za porezne i carinske utaje.

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH

Zamjenica glavnog tužioca i rukovoditeljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, Ozrenka Nešković, sa saradnicima, sastala se sa direktorom UIO BiH, Mirom Džakulom, kao i zvaničnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, sa svih nivoa i svih terenskih ureda koji djeluju širom BiH.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji na otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju krivičnih djela povezanih sa carinskim i poreznim utajama u okviru predmeta koji se procesuiraju pred državnim pravosudnim institucijama.

Na sastanku je dogovorena dalja intenzivna saradnja dviju institucija.

Fokus navedenih institucija je na sprovođenju aktivnosti koje će jačati naplatu poreznih i carinskih dažbina u BiH i sprečavati bilo kakve vrste nezakonitosti, kao i osposobljavanje kapaciteta za brzo i efikasno procesuiranje odgovornih za krivična djela iz oblasti finansijskog kriminala, kao i procese blokade i oduzimanja imovine i nezakonito stečene imovinske koristi, kako bi se budžetu i građanima BiH vratila sredstva koja su nezakonito stečena izvršenjem krivičnih djela.

Procesuiranje krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, jačanje fiskalne i porezne discipline, oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, prioritetne su aktivnosti na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba