Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВУКА РАТКОВИЋА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ВИШЕГРАДА

18.08.2017. 15:32

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Вука Ратковића, рођеног 1950. године у Новој Гајдобри, Република Србија, настањеног у Вишеграду, држављанина БиХ и Републике Србије.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВУКА РАТКОВИЋА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ВИШЕГРАДА

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба између Војске Републике Српске и Армије Републике Босне и Херцеговине на подручју општине Вишеград, у периоду од мјесеца јуна 1992. године до краја прве половине мјесеца јануара 1993. године, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Према наводима оптужнице, оптужени је у својству војника Вишеградске бригаде ВРС, при војној пошти (ВП) 7158 Вишеград, на подручју општине Вишеград починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Он се терети да је у више наврата мучио, злостављао и премлаћивао жртву над којом је починио силовање и сексуално злостављање, нанијевши жртви тешке физичке и психичке озљеде те трајне посљедице злостављања које и данас осјећа.

Због свега наведеног, оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba