Vijesti

U OPĆINI FOČA PROVEDENA EKSHUMACIJA PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH; PRONAĐENO NAJMANJE PET NEKOMPLETNIH TIJELA

20.07.2017. 11:10

Na lokalitetu Miljevina - tuneli, na području općine Foča, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinirao stručni saradnik Tužilaštva BiH.

U OPĆINI FOČA PROVEDENA EKSHUMACIJA PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH; PRONAĐENO NAJMANJE PET NEKOMPLETNIH TIJELA

Tokom potrage, prethodnih dana, pronađeno je najmanje pet nekompletnih  skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju civilima bošnjačke nacionalnosti.

Pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu je koordinirao stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, a lokaciju osiguravali policijski službenici CJB Istočno Sarajevo.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno sudjeluju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba