Vijesti

PROVEDENA OBIMNA AKCIJA U BORBI PROTIV STRUKTURA AUTO-MAFIJE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „VOLAN“

14.07.2017. 15:36

Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA i Granična policija BiH uspjeli su otkriti, procesuirati i razbiti 4 organizirane kriminalne grupe, koje su za duži vremenski period otuđile više od 100 skupocjenih motornih vozila. Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih motornih vozila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog Kantona, HNK i ZHK.

PROVEDENA OBIMNA AKCIJA U BORBI PROTIV STRUKTURA AUTO-MAFIJE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „VOLAN“

Po nalogu Tužilaštva BiH realizirana je akcija u kojoj je jučer lišeno slobode 6 osumnjičenih osoba, u okviru nastavka akcije kodnog naziva „Volan“, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje struktura auto-mafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zapadne Hercegovine i BiH.

Do sada je ova akcija obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se 9 osoba od ranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na otkrivanje, identificiranje i procesuiranje nosilaca najozbiljnijih oblika auto-kriminala na području BiH.

Akcija „Volan“ je do sada najobmnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH, u kojoj je učestvovalo više desetina policijskih operativaca SIPA-e, tim Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, te tim službenika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, članovi organizirane kriminalne grupe koja je djelovala u oba bh. entiteta, nakon otuđenja vozila za ista tražili otkup, te ukoliko otkup ne bi bio realiziran, vozila krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom ili vozila sjekli i prodavali u dijelovima širom BiH.

Osnovano se sumnja da su navedeni pripadnici organiziranih kriminalnih grupa, koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se desile od 2011. do 2017. godine.

Tokom istrage zadokumentirana je krađa više od 100 skupocjenih motornih vozila, kojima su policija, sigurnosne i pravosudne institucije uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više miliona KM.

Organizirani auto-kriminal predstavlja veliku opasnost i jedan je od gorućih sigurnosnih problema u BiH koji ugrožava sigurnost građana i njihove imovine, a ova akcija će zasigurno u dobroj mjeri spriječiti ekspanziju auto-kriminala u narednom periodu.

U akciji kodnog naziva „Volan“ je ostvarena značajna saradnja između policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i saradnja sa partnerskim institucijama Republike Srbije i Republike Hrvatske.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba