Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА НЕИЗВРШЕЊА ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА У ВЕЗИ СА РЕФЕРЕНДУМОМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

14.07.2017. 09:42

Оптужена лица се терете да су својим дјеловањем и активностима, као предсједник и чланови Републичке комисије за провођење референдума, омогућили реализацију активности које су противне Одлуци Уставног суда БиХ везаној за провођење референдума у Републици Српској.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА НЕИЗВРШЕЊА ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА У ВЕЗИ СА РЕФЕРЕНДУМОМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Тужилац и замјеник руководиоца Одјела III Тужилаштва БиХ, Мирослав Д. Марковић, након спроведене истраге и прикупљених доказа, подигао је оптужницу против:

1. Синише Карана, рођеног 1962. године у Белом Манастиру

2. Драгољуба Рељића, рођеног 1979. године у Тузли

3. Горана Змијањца, рођеног 1955. године у Српцу

4. Милана Петковића, рођеног 1984. године у Бањој Луци

Оптужени се терете да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за провођење референдума о Дану Републике Српске, као службена лица у институцијама ентитета, одбили извршити коначну и извршну Одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на провођењу референдума о Дану Републике Српске.

Они се терете да су својим радњама и поступцима, умјесто да поступе по обавезујућој Одлуци Уставног суда БиХ о привременој мјери и одмах прекину све активности везане за провођење референдума, наставили као Комисија радити на организацији и провођењу референдума, који је на територији РС и проведен 25. 09. 2016. године, те на тај начин учествовали у неизвршењу Одлуке Уставног суда БиХ.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неизвршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине, Дома за људска права или Европског суда за људска права из члана 239. КЗ-а БиХ.

У истом предмету су донесене и двије наредбе о обустави истраге.

Донесена је наредба о обустави истраге против Давора Шешића, Недељка Гламочака, Перице Бундала, Зденке Гојковић и Војислава Глигића, јер постоје околности које искључују кривично гоњење, будући да наведена лица, као посланици у Народној скупштини РС имају имунитет од кривичног гоњења, као и наредба о обустави истраге против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке  Цвијановић и Милорада  Додика, за које не постоји довољно доказа да су својим радњама починили извршење кривичног дјела помагање или потицање у наведеном кривичном дјелу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba