Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG KAZNENOG DJELA NEIZVRŠENJA ODLUKE USTAVNOG SUDA U SVEZI SA REFERENDUMOM U REPUBLICI SRPSKOJ

14.07.2017. 09:42

Optužene osobe se terete da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne Odluci Ustavnoga suda BiH u svezi provođenja referenduma u Republici Srpskoj.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG KAZNENOG DJELA NEIZVRŠENJA ODLUKE USTAVNOG SUDA U SVEZI SA REFERENDUMOM U REPUBLICI SRPSKOJ

Tužitelj i zamjenik rukovoditelja Odjela III Tužiteljstva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

1. Siniše Karana, rođenog 1962. godine u Belom Manastiru

2. Dragoljuba Reljića, rođenog 1979. godine u Tuzli

3. Gorana Zmijanjca, rođenog 1955. godine u Srpcu

4. Milana Petkovića, rođenog 1984. godine u Banjaluci

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu Odluku Ustavnoga suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnoga suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti u svezi sa provođenjem referenduma, nastavili kao Povjerenstvo raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriju RS i proveden 25. 09. 2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju Odluke Ustavnoga suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo neizvršenje odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava iz članka 239. KZ-a BiH.

U istom predmetu su donesene i dvije naredbe o obustavi istrage.

Donesena je naredba o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika, za koje ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje kaznenoga djela pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenome djelu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba