Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG KRIVIČNOG DJELA NEIZVRŠENJA ODLUKE USTAVNOG SUDA U VEZI SA REFERENDUMOM U REPUBLICI SRPSKOJ

14.07.2017. 09:42

Optužene osobe se terete da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne Odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG KRIVIČNOG DJELA NEIZVRŠENJA ODLUKE USTAVNOG SUDA U VEZI SA REFERENDUMOM U REPUBLICI SRPSKOJ

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon sprovedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

1. Siniše Karana, rođenog 1962. godine u Belom Manastiru

2. Dragoljuba Reljića, rođenog 1979. godine u Tuzli

3. Gorana Zmijanjca, rođenog 1955. godine u Srpcu

4. Milana Petkovića, rođenog 1984. godine u Banjaluci

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu Odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obavezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25. 09. 2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju Odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239. KZ-a BiH.

U istom predmetu su donesene i dvije naredbe o obustavi istrage.

Donesena je naredba o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika, za koje ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba