Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE KRALJEVINE ŠVEDSKE

07.07.2017. 13:53

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE KRALJEVINE ŠVEDSKE

- ZORANA RAPIĆA, rođenog 1959. godine u Gradišci, državljanina BiH,

- SRĐANA RAPIĆA, rođenog 1994. godine u Gradišci, državljanina BiH,

- ZORANA KRESOJEVIĆA, rođenog 1971. godine u Gradišci, državljanina BiH, i

- MLADENA KARANA, rođenog 1985. godine u Gradišci, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice 2015. godine do početka 2016. godine, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, posredovali u međunarodnom prometu oružja, bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine, u dogovoru sa osobom iz Kraljevine Švedske, na način da su bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i streljiva, što je građanima zakonom izričito zabranjeno.

Optuženi se terete da su u više navrata, po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom sa područja BiH koja boravi na području Kraljevine Švedske, vršili neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali pomenutoj osobi koja je oružje preuzimala na području BiH kako bi ilegalnim kanalima bilo krijumčareno na područje Kraljevine Švedske te prodavano na ilegalnom tržištu oružja i korišteno za izvršenje kaznenih djela.

Prema navodima optužnice, prigodom pretresa kuća optuženih Zorana i Srđana Rapića te Zorana Kresojevića pronađena je i oduzeta veća količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, između ostalog: puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, streljivо raznih kalibara, ručne bombe i bacači, mine, kao i vojni noževi.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz članka 399. Kaznenog zakona Republike Srpske, a optuženi Zoran i Srđan Rapić i kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. u svezi sa člankom 54. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama više zemalja intenzivno radi na otkrivanju, sprječavanju i kaznenom procesuiranju osoba koje se bave krijumčarenjem oružja zaostalog iz rata u BiH, prema zemljama EU.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba