Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH SASTALI SE SA DELEGACIJOM TUŽILACA IZ CRNE GORE

06.07.2017. 15:25

Prilikom posjete, kolegama iz Crne Gore su prezentirani historija, unutrašnja organizacija i rezultati Tužilaštva BiH, kao i aktivnosti tužilaštva u segmentu odnosa s medijima i javnošću i saradnje sa lokalnom zajednicom.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH SASTALI SE SA DELEGACIJOM TUŽILACA IZ CRNE GORE

Delegacija tužilaca iz Crne Gore, na čelu sa Veselinom Vučkovićem, državnim tužiocem u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, u organizaciji Ambasade SAD-a u Podgorici i g. Erika N. Larsona, posjetila je Tužilaštvo BiH i sastala se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordanom Tadić, zamjenicom glavnog tužioca, Ozrenkom Nešković i zamjenikom rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine, Izetom Odobašićem.  

Kolegama iz Crne Gore su prezentirani dosadašnji rad i rezultati Tužilaštva BiH u proteklih 15 godina postojanja, kao i historija i unutrašnja organizacija institucije Tužilaštva BiH.

Posjetioci iz Crne Gore su se naročito interesovali za segment odnosa s javnošću i medijima, kao i saradnje sa lokalnom zajednicom, koje realizira Tužilaštvo BiH, kao pravosudna institucija koja realizira veliki broj aktivnosti u ovom segmentu.

Tužiocima iz Crne Gore je rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, prezentirao aktivnosti i kapacitete Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, kao i svakodnevne i periodične aktivnosti koje se realiziraju u saradnji sa medijima i lokalnom zajednicom.

Tokom posjete, kolegama iz Crne Gore su prezentirani kapaciteti u kojima je smješteno i radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao i kapaciteti nove zgrade koja je namijenjena Tužilaštvu BiH, a koja je izgrađena uz podršku Evropske komisije.

Tužilaštvo BiH postoji od 2003. godine i već 15 godina procesuira počinioce krivičnih djela iz svoje nadležnosti, a od osnivanja do danas su podignute optužnice protiv više od 5100 osoba koje se terete za ratne zločine, organizirani kriminal, finansijski kriminal, korupciju, terorizam i druga krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, što je značajno doprinijelo uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini i sigurnijeg i mirnijeg okruženja za život svih građana na evropskom putu Bosne i Hercegovine. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba