Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА ЛИЧНИХ ПОДАТАКА

05.07.2017. 15:05

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА ЛИЧНИХ ПОДАТАКА

- ЈОВАНА ИЛИЋА, рођеног 1952. године у Бановићима, држављанина БиХ,

- НЕБОЈШЕ КРНОЈЕЛЦА, рођеног 1960. године у Фочи, држављанина БиХ, запосленика Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) РУ Тузла, и

- СМАЈИЛА МУХИЋА, рођеног 1961. године у Вишеграду, држављанина БиХ, запосленика SIPA-е РУ Тузла.

Оптужени се терете да су као овлаштена службена лица запослена у SIPA-и, неовлаштено и противзаконито користили акт упућен омбудсмену за људска права, као и личне податке, у провођењу дисциплинског поступка против запосленице SIPA-е.

Рјешењем Агенције за државну службу (АДС БиХ) је кориштење личних података државне службенице у дисциплинском поступку против ње оцијењено као неосновано, а на основу чега је и дисциплинска комисија АДС-а донијела рјешење којим је одбијен као неоснован захтјев за покретање дисциплинског поступка Државне агенције за истраге и заштиту против државне службенице.

Оптужени се терете да су као службена и одговорна лица у институцијама БиХ, без пристанка појединца, противно условима прописаним у закону, личне податке користили супротно законом дозвољеној сврси њихова прикупљања, чиме су починили кривично дјело недозвољено кориштење личних података из члана 149. КЗ-а БиХ, у вези са чланом 29. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba