Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENOG KORIŠTENJA OSOBNIH PODATAKA

05.07.2017. 15:05

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENOG KORIŠTENJA OSOBNIH PODATAKA

- JOVANA ILIĆA, rođenog 1952. godine u Banovićima, državljanina BiH,

- NEBOJŠE KRNOJELCA, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH, uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) RU Tuzla, i

- SMAJILA MUHIĆA, rođenog 1961. godine u Višegradu, državljanina BiH, uposlenika SIPA-e RU Tuzla.

Optuženi se terete da su kao ovlaštene službene osobe uposlene u SIPA-i, neovlašteno i protuzakonito koristili akt upućen ombudsmanu za ljudska prava, kao i osobne podatke, u provedbi stegovnog postupka protiv usposlenice SIPA-e.

Rješenjem Agencije za državnu službu (ADS BiH) je korištenje osobnih podataka državne djelatnice u stegovnom postupku protiv nje ocijenjeno kao neutemeljeno, a na temelju čega je i stegovno povjerenstvo ADS-a donijelo rješenje kojim je odbijen kao neutemeljen zahtjev za pokretanje stegovnog postupka Državne agencije za istrage i zaštitu protiv državne djelatnice.

Optuženi se terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uvjetima propisanim u zakonu, osobne podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili kazneno djelo nedozvoljena uporaba osobnih podataka iz članka 149. KZ-a BiH, u svezi sa člankom 29. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba