Vijesti

UVAŽENA ŽALBA TUŽILAŠTVA BiH; KAZNA ALMAZU NEZIROVIĆU ZA RATNE ZLOČINE U DERVENTI POVEĆANA NA 6 GODINA ZATVORA

04.07.2017. 15:00

Nakon što je Tužilaštvo BiH, nezadovoljno prvostepenom presudom uložilo žalbu, prvostepena presuda u predmetu protiv Almaza Nezirovića (1959) je preinačena sa prvobitne dvije godine na šest godina zatvora.

UVAŽENA ŽALBA TUŽILAŠTVA BiH; KAZNA ALMAZU NEZIROVIĆU ZA RATNE ZLOČINE U DERVENTI POVEĆANA NA 6 GODINA ZATVORA

Tužilaštvo BiH je zadovoljno uvaženom žalbom u predmetu protiv optuženog za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Navedeni optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika HVO-a i stražara u logoru na Rabiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH ga je teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Procesuiranje optuženog realizirano je nakon što je Tužilaštvo BiH ostvarilo saradnju sa partnerskim institucijama u SAD-u, što je dovelo do lociranja, identificiranja i izručenja optuženog iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je boravio više godina, nakon čega je 03. 07. 2015. godine izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost pravosuđu Sjedinjenih Američkih Država na saradnji i pomoći da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Tužilaštvo BiH preduzima intenzivne aktivnosti u saradnji sa partnerskim institucijama u mnogim državama na otkrivanju, lociranju i izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju širom svijeta, radi njihovog privođenja pravdi i procesuiranja za počinjene ratne zločine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba