Вијести

ЗВАНИЧНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА WINPRO ПРОЈЕКТА

13.06.2017. 14:56

Замјеница главног тужиоца Озренка Нешковић и замјеник руководиоца Посебног одјела за ратне злочине Изет Одобашић, састали су се са представницима пројекта WINPRO, који је усмјерен на проблематику заштите свједока и пружања подршке свједоцима.

ЗВАНИЧНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА WINPRO ПРОЈЕКТА

Тужилаштво БиХ су посјетили представници WINPRO III пројекта, господин Џо Флеминг, шеф пројекта и господин Марк Гилмор, бивши директор полиције у Сјеверној Ирској, који су са званичницима Тужилаштва БиХ разговарали о активностима које се проводе у области заштите свједока, као и капацитетима које тужилаштво има у овом сегменту.

Наведени пројекат се реализује у оквиру активности IPA у процесу приближавања БиХ европским интеграцијама, а назив пројекта је „Сарадња у кривичном правосуђу: Јачање заштите свједока у борби против организираног криминала, тероризма и корупције“ (WINPRO III).

У Тужилаштву БиХ постоји Одјел за истраге и подршку свједоцима, а област заштите свједока је веома битан сегмент у борби против најтежих облика криминала с обзиром на то да је у оптужницама Тужилаштва БиХ, у скоро сваком сложенијем предмету, присутан један или више заштићених свједока.

У предметима ратних злочина, од укупног броја свједока саслушаних у судници (више од 9000), њих око 15% је свједочило уз неку од мјера заштите.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba