Vijesti

ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA WINPRO PROJEKTA

13.06.2017. 14:56

Zamjenica glavnog tužioca Ozrenka Nešković i zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić, sastali su se sa predstavnicima projekta WINPRO, koji je usmjeren na problematiku zaštite svjedoka i pružanja podrške svjedocima.

ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA BiH SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA WINPRO PROJEKTA

Tužilaštvo BiH su posjetili predstavnici WINPRO III projekta, gospodin Joe Fleming, šef projekta i gospodin Mark Gilmore, bivši direktor policije u Sjevernoj Irskoj, koji su sa zvaničnicima Tužilaštva BiH razgovarali o aktivnostima koje se provode u oblasti zaštite svjedoka, kao i kapacitetima koje tužilaštvo ima u ovom segmentu.

Navedeni projekat se realizira u okviru aktivnosti IPA u procesu približavanja BiH evropskim integracijama, a naziv projekta je „Saradnja u krivičnom pravosuđu: Jačanje zaštite svjedoka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije“ (WINPRO III).

U Tužilaštvu BiH postoji Odjel za istrage i podršku svjedocima, a oblast zaštite svjedoka je veoma bitan segment u borbi protiv najtežih oblika kriminala s obzirom na to da je u optužnicama Tužilaštva BiH, u skoro svakom složenijem predmetu, prisutan jedan ili više zaštićenih svjedoka.

U predmetima ratnih zločina, od ukupnog broja svjedoka saslušanih u sudnici (više od 9000), njih oko 15% je svjedočilo uz neku od mjera zaštite.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba