Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA DRŽAVNIH I ENTITETSKIH PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

06.06.2017. 15:11

V.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine su se sastali sa zvaničnicima Suda BiH, entitetskih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta BiH, te predstavnicima Misije OSCE-a. Centralne teme sastanka su se odnosile na izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i ubrzanje procesuiranja predmeta za ratne zločine na svim nivoima.

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA DRŽAVNIH I ENTITETSKIH PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

U Tužilaštvu BiH je održan radni sastanak na kojem su učestvovali v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić, sutkinja Minka Kreho, predsjedavajuća Krivičnog odjela Suda BiH, sa sudijama iz Stalnog vijeća za ratne zločine, zatim zvaničnici Federalnog tužilaštva FBiH, Republičkog tužilaštva RS i Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a sastanku su prisustvovali i zvaničnici Misije OSCE-a u BiH koji se bave pitanjima vladavine prava i procesuiranja ratnih zločina.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim aktivnostima koje se trebaju preduzeti kako bi se ubrzala dinamika i rad na složenim predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, ubrzalo prosljeđivanje manje složenih predmeta na nadležnost entitetskim tužilaštvima u oba entiteta i Brčko distriktu, te kvalitetno vodile evidencije o svim predmetima ratnih zločina.

Ove aktivnosti su realizirane za potrebe Radne grupe za izmjene i dopune Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koju je formiralo Vijeće ministara BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba