Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽALA SASTANAK SA MEĐUNARODNIM EKSPERTIMA EU U OKVIRU IPA PROJEKTA

05.06.2017. 10:02

Centralna tema sastanka odnosila se na aktivnosti u okviru Twinning projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“ čiji je korisnik i Bosna i Hercegovina.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽALA SASTANAK SA MEĐUNARODNIM EKSPERTIMA EU U OKVIRU IPA PROJEKTA

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić i šef Odsjeka za privredni kriminal Ismet Šuškić, zajedno sa tužiocima iz ovog odsjeka i Odsjeka za terorizam, sastali su se sa međunarodnim ekspertima iz Slovenije, koji su angažovani na pomoći pri realizaciji – IPA 2013 Twinning projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“, koji realizira EU.

Na sastanku je razgovarano o tužilačkim kapacitetima, načinu rada i predstavljanju praksi o postojećem sistemu u vezi sa radom na istragama u oblasti sprečavanja pranja novca, predikatnih krivičnih djela i finansiranja terorističkih aktivnosti sa posebnim naglaskom na količinu, vrstu sredstava i praćenje prihoda od kriminala.

Također, razgovarano je o razmjeni praktičnih iskustava, pružanju pomoći u usklađivanju pravnog okvira BiH u navedenim oblastima do nivoa neophodnog za pristupanje EU, sa ciljem poboljšanja standarda u istražnom postupku i specijaliziranih edukacija tužilaca u pomenutim oblastima, saradnji i koordinaciji između institucija i agencija koje će olakšati rad tužilaštvima kao pravosudnim institucijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba