Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 7 OSUMNJIČENIH OSOBA I MJERE ZABRANE ZA 3 OSUMNJIČENE OSOBE U OKVIRU AKCIJE „MASTER“

31.05.2017. 15:33

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju TBiH je uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za 7 osumnjičenih osoba lišenih slobode u okviru akcije kodnog naziva „Master“, provedene u borbi protiv organiziranog kriminala povezanog sa finansijskim kriminalom i koruptivnim krivičnim djelima.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 7 OSUMNJIČENIH OSOBA I MJERE ZABRANE ZA 3 OSUMNJIČENE OSOBE U OKVIRU AKCIJE „MASTER“

Mjera pritvora za većinu osumnjičenih je predložena iz razloga opisanih u članu 132. tačka b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a za jednog osumnjičenog i zbog razloga opisanih u tački a), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Također, za tri osumnjičene osobe su predložene mjere zabrane definisane u članu 126. ZKP-a BiH, koje uključuju zabranu preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Akcija „Master“ je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, a akcijom je obuhvaćen veći broj osoba osumnjičen za organizirani kriminal a u vezi sa finansijskim kriminalom, carinskim i poreznim utajama i koruptivnim krivičnim djelima prilikom uvoza velikih količina tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu, kada su nezakonito umanjivane carinske i porezne dažbine te je na taj način nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba