Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH DOMAĆIN SEDMOG SASTANKA STRATEŠKOG FORUMA

30.05.2017. 15:15

Kapaciteti tužilaštava i policijskih organa za sprovođenje istraga i procesuiranje predmeta ratnih zločina - centralna tema sastanka najviših zvaničnika tužilaštava i policije sa nivoa države, oba entiteta i Brčko distrikta.

TUŽILAŠTVO BiH DOMAĆIN SEDMOG SASTANKA STRATEŠKOG FORUMA

U prostorijama Tužilaštva BiH održan je redovni sastanak Strateškog foruma najviših zvaničnika tužilaštava i policijskih organa iz Bosne i Hercegovine. Domaćin sastanka bila je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić.

Sastanak je održan kao nastavak uspješne saradnje ovih institucija kroz rad Strateškog foruma, koji je bio u potpunosti posvećen raspravi na temu kapaciteta tužilaštava i policijskih organa za sprovođenje istraga i procesuiranje predmeta ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca Gordana Tadić je predstavila kapacitete Tužilaštva BiH za rad na predmetima ratnih zločina i izvještaj o dosadašnjem radu.

Tokom sastanka razgovarano je o preprekama i preduslovima za efikasan rad na predmetima ratnih zločina sa posebnim akcentom na kadrovske kapacitete policijskih agencija, izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, aktivnostima u vezi sa budućim prenošenjem određenog broja predmeta na kantonalna i okružna tužilaštva, kao i drugim organizacionim pitanjima koja su u službi bržeg i kvalitetnijeg rada na ovoj vrsti predmeta.

Na sastanku učestvuju, kao domaćin sastanka, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH, glavni tužioci Federacije BiH, RS i Brčko distrikta, Zdravko Knežević, Mahmut Švraka i Zekerija Mujkanović, direktori SIPA-e, entitetskih policija i Policije BD, Perica Stanić, Darko Ćulum, Dragan Lukač i Goran Pisić, kao i predstavnici VSTV-a BiH.

Organizaciju sastanka podržalo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u okviru aktivnosti koje provodi kroz Projekat za jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa, koji se implementira uz podršku Vlade Švicarske i Norveške.

Sastanak održan u Tužilaštvu BiH je sedmi sastanak najviših zvaničnika tužilaštava i policijskih organa iz cijele BiH na strateškom nivou i ovakve aktivnosti će se nastaviti i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba