Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA PETORICU OSUMNJIČENIH U PREDMETU KODNOG NAZIVA „TRUCK“

26.05.2017. 15:06

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane za ukupno 5 osumnjičenih koji su lišeni slobode jučer u akciji provedenoj po nalogu Tužilaštva BiH.

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA PETORICU OSUMNJIČENIH U PREDMETU KODNOG NAZIVA „TRUCK“

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članu 132. ZKP BiH, tačke a) i b), odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Pritvorski razlozi iz tačke a), odnosno opasnost od bjekstva, posebno su izraženi kod osumnjičenih koji imaju dvojna državljanstva, odnosno državljanstvo Makedonije.

Akcija „Truck“ provedena je po nalogu Tužilaštva BiH, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje lica osumnjičenih za poreske utaje i pranje novca, sa koruptivnim elementima.

Radi se o istrazi o finansijskom kriminalu, vezanom za nezakonito umanjivanje poreskih dažbina prilikom uvoza velikih količina tekstila u kamionskim isporukama u BiH, kojom prilikom su koruptivnim aktivnostima nezakonito umanjivani iznosi dažbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u velikim iznosima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba