Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ИЗВРШЕНИ ПРЕТРЕСИ У НАСТАВКУ ОПЕРАТИВНЕ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ЛИСТ III“ У БОРБИ ПРОТИВ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА НА ПОДРУЧЈУ ШАМЦА; ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 1800 КИЛОГРАМА ДУВАНА

26.05.2017. 14:49

Вриједност заплијењеног дувана изузетно је велика, а према важећем законодавству и прописима, продајом сваког килограма дувана на црном тржишту врши се утаја од близу 100 КМ акциза и пореза те се проузрокује штета држави, буџету и свим грађанима БиХ. 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ИЗВРШЕНИ ПРЕТРЕСИ У НАСТАВКУ ОПЕРАТИВНЕ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ЛИСТ III“ У БОРБИ ПРОТИВ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА НА ПОДРУЧЈУ ШАМЦА; ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 1800 КИЛОГРАМА ДУВАНА

По налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е су у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ и уз помоћ полицијских сужбеника МУП-а Републике Српске, извршили претресе на три локације на подручју општине Шамац.

Ради се о наставку оперативне акције усмјерене на разбијање добро организоване групе која се већ дуже вријеме бави недозвољеном трговином дувана, чији припадници се баве незаконитом трговином, прерадом и дистрибуцијом дувана и дуванских производа на начин да су набављали дуван у листу, затим такав дуван незаконито резали и стављали у промет супротно начину прописаном пореским законодавством БиХ.

Приликом претреса пронађено је и привремено одузето 320 кг сјеченог дувана, 320 кг стрипса (фабрички обрађеног дувана), 980 кг дувана у листу, 180 кг коријена дувана, три машине за резање дувана, три телефона и СИМ картице које користе осумњичени, као и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Акција кодног назива „Лист“ покренута је 2015. године, а током 2016. и 2017. године предузете су даље активности ради откривања и кривичног процесуирања осумњичене организоване групе која је кријумчарењем и распарчавањем више тона резаног дувана ради даље продаје, на који нису плаћени порез ни акцизе а који је продаван на више локација широм БиХ, оштетила буџет Босне и Херцеговине за милионске износе.

Лица која су под истрагом у оквиру наведеног предмета, осумњичена су за кривично дјело из члана 250. организирани криминал у вези са кривичним дјелом из члана 210а. недозвољен промет акцизних производа КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама, наставља борбу против свих врста кривичних дјела којима се наноси штета буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине, а у складу са побољшањем пореске и фискалне дисциплине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba