Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ ОДРЖАЛА ПРЕЗЕНТАЦИЈУ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА ТЕРОРИЗМА У БиХ

24.05.2017. 15:16

У оквиру панела свих главних тужилаца у БиХ на конференцији у организацији ВСТС-а БиХ, в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, одржала је презентацију о процесуирању предмета за кривична дјела повезана са тероризмом, од оснивања Тужилаштва БиХ до данас.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ ОДРЖАЛА ПРЕЗЕНТАЦИЈУ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА ТЕРОРИЗМА У БиХ

Присутнима су презентовани правоснажно окончани предмети и изречене пресуде. Истакнуто је да су за кривична дјела тероризма, као и кривична дјела повезана са тероризмом и терористичким активностима, као што су одласци држављана БиХ на страна ратишта, до данас оптужена 42 лица.

Проценат осуђујућих пресуда био је 92% јер су само четири оптужена лица у протеклих 14 година ослобођена оптужби, а у предметима за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама везаним за одласке држављана БиХ на страна ратишта Сирије и Ирака и придруживање структурама тзв. "ИСИЛ"-а није била нити једна ослобађајућа пресуда, што довољно говори о озбиљности и квалитету рада Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских и безбједносних агенција.

У протеклом периоду за кривична дјела тероризма изречене су правоснажне казне у трајању од укупно око 150 година затвора. Највећа казна изречена је Харису Чаушевићу за бомбашки напад на полицијску станицу у Бугојну, 2010. године, у трајању од 35 година затвора, што је највећа казна за тероризам у БиХ и региону.

За одласке на страна ратишта и прикључивање формацијама тзв. "ИСИЛ"-а осуђена су 23 лица на укупно око 50 година затвора, а највећа казна изречена је Хусеину Боснићу званом "Билал" у трајању од 7 година затвора.

Истакнуто је да су у току истраге против више лица осумњичених за кривична дјела повезана са тероризмом, као и да се води истрага у једном предмету у вези са учествовањем једног држављанина БиХ на страним ратиштима у Украјини.

Презентацију можете погледати ОВДЈЕ

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba