Вијести

ПРАВОСНАЖНОМ ПРЕСУДОМ У ПРЕДМЕТУ ТУТМИЋ СЕ НАСТАВЉА САНКЦИОНИСАЊЕ ОДЛАЗАКА ДРЖАВЉАНА БиХ НА СТРАНА РАТИШТА

22.05.2017. 15:32

Након изречене правоснажне пресуде којом је Мехмед Тутмић осуђен на четири године затвора због припадности организованој терористичкој групи и учествовања на страним ратиштима Сирије и Ирака, број правоснажно осуђених држављана БиХ за одласке на страна ратишта и придруживање структурама тзв. „ИСИЛ“-а је достигао 23 осуђена лица. Ослобађајућих пресуда није било.

ПРАВОСНАЖНОМ ПРЕСУДОМ У ПРЕДМЕТУ ТУТМИЋ СЕ НАСТАВЉА САНКЦИОНИСАЊЕ ОДЛАЗАКА ДРЖАВЉАНА БиХ НА СТРАНА РАТИШТА

Тужилаштво БиХ је задовољно правоснажном и потврђеном осуђујућом пресудом за оптуженог Мехмеда Тутмића, који је за кривична дјела у вези са тероризмом и терористичким активностима осуђен на четири године затвора.

Овом пресудом, у протекле три године, укупно 23 лица су правоснажно осуђена за кривична дјела у вези са одласцима на страна ратишта Сирије и Ирака и придруживање структурама тзв. „ИСИЛ“-а. Нити један оптуженик, против којег је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу није ослобођен кривице, што указује на темељит и професионалан квалитет рада Тужилаштва БиХ и партнерских агенција.

Овај податак је значајан и са аспекта превенције, јер показује да ће лица која се одлуче за почињење наведених кривичних дјела бити откривена и процесуирана, као и да полицијске, безбједносне и правосудне институције БиХ имају капацитете да се супротставе тероризму.

За одласке на страна ратишта и повезана кривична дјела су изречене правоснажне казне у укупном трајању од око 50 година затвора.

У односу на број предмета, правосуђе Босне и Херцеговине је најефикасније у региону када је у питању откривање и процесуирање кривичних дјела која имају везе са тероризмом и значајан је партнер у оквиру глобалне борбе против тероризма и терористичких активности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba