Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА ПОЧИЊЕН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ЗВОРНИК

19.05.2017. 15:27

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА ПОЧИЊЕН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ЗВОРНИК

1.   САКИБА ХАЛИЛОВИЋА, рођеног 1959. године у мјесту Ново Село, општина Зворник, држављанина БиХ, и

2.   ЕЛФЕТЕ ВЕСЕЛИ, рођене 1960. године у мјесту Дремљак, Урошевац, Р Србија, држављанке БиХ.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба између ВРС и Армије Р БиХ, у својству команданта вода (Сакиб Халиловић) и војника (Елфета Весели), припаднице Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, Оружаних снага Р БиХ, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са цивилима за вријеме рата, те починили ратни злочин над малољетном жртвом српске националности.

Наведени се терете да су у љето 1992. године, у близини мјеста Каменица код Зворника, оптужена Весели на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, усмртила дванаестогодишњег дјечака српске националности, Слободана Стојановића, а оптужени Халиловић извршење убиства посматрао из непосредне близине, не спречавајући је да изврши убиство, а након тога пропустио и није предузео нужне и разумне мјере како би казнио подређеног војника који је извршио убиство.

Оптужени се терете да су починили: Сакиб Халиловић кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц) у вези са чланом 180. став 2. КЗ-а БиХ, а Елфета Весели кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц) истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba