Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA POČINJEN NA PODRUČJU OPĆINE ZVORNIK

19.05.2017. 15:27

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA POČINJEN NA PODRUČJU OPĆINE ZVORNIK

1.   SAKIBA HALILOVIĆA, rođenog 1959. godine u mjestu Novo Selo, općina Zvornik, državljanina BiH, i

2.   ELFETE VESELI, rođene 1960. godine u mjestu Dremljak, Uroševac, R Srbija, državljanke BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između VRS i Armije R BiH, u svojstvu komandanta voda (Sakib Halilović) i vojnika (Elfeta Veseli), pripadnice Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Oružanih snaga BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa civilima za vrijeme rata, te počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Navedeni se terete da su u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, optužena Veseli na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića, a optuženi Halilović izvršenje ubistva posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući je da izvrši ubistvo, a nakon toga propustio i nije preduzeo nužne i razumne mjere kako bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo.

Optuženi se terete da su počinili: Sakib Halilović krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173.,  stav 1.,  tačka c) u vezi sa članom 180. stav 2. KZ-a BiH, a  Elfeta Veseli  krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba