Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ĆE ODREDITI TUŽIOCE KOJI ĆE BITI KONTAKT OSOBE ZA PREDSTAVNIKE UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ SVIH NARODA

17.05.2017. 15:59

Glavni tužilac Brammertz je istakao podršku Tužilaštvu BiH i v.d. glavnog tužioca, Gordani Tadić, u naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

TUŽILAŠTVO BiH ĆE ODREDITI TUŽIOCE KOJI ĆE BITI KONTAKT OSOBE ZA PREDSTAVNIKE UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ SVIH NARODA

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, i glavni tužilac pri MKSJ/MMKS-u Serge Brammertz, u protekla dva dana su proveli više od 5 sati u razgovoru sa oko 40 predstavnika populacije žrtava ratnih zločina svih nacionalnosti, iz svih krajeva BiH.

Predstavnici populacije žrtava ratnih zločina su imali priliku iznijeti svoje sugestije i zapažanja kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, procesu traženja nestalih i drugim pitanjima bitnim za žrtve ratnih zločina.

Na sastanku je učestvovalo više od 10 tužilaca iz Posebnog odjela za ratne zločine koji rade na predmetima za određena područja, koji su predstavnicima žrtava mogli dati odgovore iz prve ruke na pitanja koja ih interesuju.

Također, radi što bolje, brže i direktnije komunikacije bit će određeni tužioci koji će biti kontakt osobe za saradnju i komunikaciju sa predstavnicima udruženja žrtava, kako bi se informacije mogle što brže razmjenjivati.

Zbog različitih navoda u medijima bitno je istaći da je glavni tužilac Haškog tribunala, Serge Brammertz, saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine ocijenio kao izuzetno dobru te pružio podršku Tužilaštvu BiH u daljem procesuiranju predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba