Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH I GLAVNI TUŽILAC PRI MKSJ-u ODRŽALI RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ SVIH KRAJEVA BiH

16.05.2017. 15:31

Nekoliko desetina predstavnika udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, imali su priliku direktno se sastati sa glavnim tužiocima i informisati ih o aktuelnostima u vezi sa radom na predmetima ratnih zločina.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH I GLAVNI TUŽILAC PRI MKSJ-u ODRŽALI RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ SVIH KRAJEVA BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, i glavni tužilac pri MKSJ/MMKS-u Serge Brammertz, sastali su se sa predstavnicima udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH i tužilaštvo pri MKSJ-u su otvoreni za saradnju sa porodicama žrtava, u otvorenom razgovoru i direktnom susretu, kao prema posebno osjetljivoj kategoriji stanovnika i građana BiH na čije porodice su počinjeni ratni zločini ostavili teške i neizbrisive posljedice.

Predstavnici žrtava su mogli zvaničnicima tužilaštva prenijeti poruke iz svojih lokalnih zajednica, koje su se najčešće odnosile na potrebe za procesuiranje pojedinaca odgovornih za počinjene zločine, kao i ukazati na potrebu sprovođenja aktivnosti na traženju i identifikaciji nestalih.

Na sastanku je učestvovalo više tužilaca iz Posebnog odjela za ratne zločine koji rade na predmetima koji se odnose na određena područja, kako bi mogli dati odgovore na konkretna pitanja predstavnika udruženja žrtava.

V.d. glavnog tužioca Gordana Tadić je predstavnike žrtava upoznala sa radom Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i na aktivnostima izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u koje je uključeno Tužilaštvo BiH, te drugim aktivnostima koje se sprovode kako bi se stvorili uslovi za što brži rad na predmetima ratnih zločina u narednom periodu.

Osim sastanka sa predstavnicima populacije žrtava, održan je i radni sastanak v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić i glavnog tužioca MKSJ-a Sergea Brammertza, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za procesuiranje predmeta ratnih zločina kako u BiH, tako i u regionu te prevazilaženju poteškoća u procesuiranju koje se pojavljuju u praksi.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba