Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ СКЕЛАНА

12.05.2017. 15:16

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ СКЕЛАНА

- БОГДАНА СТЕВАНОВИЋА, рођеног 1951. године у Ораховици, општина Сребреница, настањеног у Р Србији, држављанина Р Србије и БиХ.

Оптужени се терети да је у временском периоду од мјесеца маја до краја августа 1992. године, у својству командира СЈБ Скелани и члана Кризног штаба Српске општине Скелани (СОС), учествовао у широко распрострањеном и систематичном нападу војних, полицијских и паравојних снага с циљем помагања у убиствима и наређивању убистава, депортације или присилног пресељења становништва и прогона цивилног бошњачког становништва из више мјеста на ширем подручју Скелана и Сребренице.

Прогони су почињени организованим нападима на села и насеља, потпомогнути артиљеријским дјеловањем, присилним одвајањем мушкараца те убиствима више лица пуцањем из ватреног оружја из непосредне близине. Такође, прогони су почињени затварањем у просторијама СЈБ Скелани и „Здружени дом“ у Скеланима те присилним прогоном цивила жена и дјеце према Бајиној Башти, Република Србија.

У наведеним нападима лишено је живота најмање 35 жртава те затворено и депортовано више стотина цивила бошњачке националности са подручја Скелана и околине.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. а у вези са чланом 180. став 1. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе из оптужнице доказивати позивањем око 81 свједока и стручног вјештака те прилагањем обимног доказног материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba