Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SKELANA

12.05.2017. 15:16

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SKELANA

- BOGDANA STEVANOVIĆA, rođenog 1951. godine u Orahovici, općina Srebrenica, nastanjenog u R Srbiji, državljanina R Srbije i BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja do kraja augusta 1992. godine, u svojstvu komandira SJB Skelani i člana Kriznog štaba Srpske opštine Skelani (SOS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga s ciljem pomaganja u ubistvima i naređivanju ubistava, deportacije ili prisilnog preseljenja stanovništva i progona civilnog bošnjačkog stanovništva iz više mjesta na širem području Skelana i Srebrenice.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, potpomognuti artiljerijskim djelovanjem, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima više osoba pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine. Također, progoni su počinjeni zatvaranjem u prostorijama SJB Skelani i „Združeni dom“ u Skelanima te prisilnim progonom civila žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

U navedenim napadima lišeno je života najmanje 35 žrtava te zatvoreno i deportovano više stotina civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Skelana i okoline.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. a u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem oko 81 svjedoka i stručnog vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba