Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ВОЈНОМ ОПРЕМОМ И ОРУЖЈЕМ У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА „ВАЛУТА“

11.05.2017. 15:55

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ВОЈНОМ ОПРЕМОМ И ОРУЖЈЕМ У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА „ВАЛУТА“

1.      САШЕ ДЕНИЋА, рођеног 1985. године у Алексинцу, Р Србија, држављанина Р Србије,

2.   ЕЛВИСА ТАХИРОВИЋА, рођеног 1989. године у Травнику, држављанина БиХ, и

3.   БЕСИМА ТАХИРОВИЋА, рођеног 1994. године у Витезу, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од мјесеца марта до новембра прошле године, у намјери вођени заједничким интересом, у договору са лицем из Р Италије као организатором и руководиоцем групе за организовани криминал, постали припадници групе у којој су на одлучујући начин доприносили њеном дјеловању.

Наведена група је организована ради кријумчарења и посредовања у промету оружја или војне опреме без дозволе прописане законом Босне и Херцеговине, те у циљу стицања противправне имовинске користи.

Оптужени се терете да су у пет наврата, и то са подручја Босне и Херцеговине на подручје Р Италије, по претходно оствареном договору са лицем из Р Италије, преко државне границе илегално превезли већу количину оружја и муниције, и то аутоматских пушака и пиштоља, за одређену новчану накнаду у висини накнаде по комаду у износу од 500 до 1000 евра.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193., све у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ спроводи истраге у сарадњи са земљама ЕУ, како би се спријечило кријумчарење наоружања из Босне и Херцеговине са циљем његове употребе у извршењу кривичних дјела на подручју ЕУ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba