Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE OPTUŽENE ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET VOJNOM OPREMOM I ORUŽJEM U PREDMETU KODNOG NAZIVA „VALUTA“

11.05.2017. 15:55

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE OPTUŽENE ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET VOJNOM OPREMOM I ORUŽJEM U PREDMETU KODNOG NAZIVA „VALUTA“

1.      SAŠE DENIĆA, rođenog 1985. godine u Aleksincu, R Srbija, državljanina R Srbije,

2.   ELVISA TAHIROVIĆA, rođenog 1989. godine u Travniku, državljaninа BiH, i

3.   BESIMA TAHIROVIĆA, rođenog 1994. godine u Vitezu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od mjeseca marta do novembra prošle godine, u namjeri vođeni zajedničkim interesom, u dogovoru sa osobom iz R Italije kao organizatorom i rukovodiocem grupe za organizovani kriminal, postali pripadnici grupe u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Navedena grupa je organizovana radi krijumčarenja i posredovanja u prometu oružja ili vojne opreme bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine, te u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Optuženi se terete da su u pet navrata, i to sa područja Bosne i Hercegovine na područje R Italije, po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom iz R Italije, preko državne granice ilegalno prevezli veću količinu oružja i municije, i to automatskih pušaka i pištolja, za određenu novčanu naknadu u visini naknade po komadu u iznosu od 500 do 1000 eura.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193., sve u vezi sa članom 54. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH sprovodi istrage u saradnji sa zemljama EU, kako bi se spriječilo krijumčarenje naoružanja iz Bosne i Hercegovine sa ciljem njegove upotrebe u izvršenju krivičnih djela na području EU.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba