Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ У 3 ГОДИНЕ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦЕ У 580 ПРЕДМЕТА ПРОТИВ 1276 ЛИЦА

05.05.2017. 12:03

У свом иступу министар безбједности БиХ, Драган Мектић, изнио је неистините тврдње којима обмањује јавност у циљу наношења штете институцији Тужилаштва БиХ.

ТУЖИЛАШТВО БиХ У 3 ГОДИНЕ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦЕ У 580 ПРЕДМЕТА ПРОТИВ 1276 ЛИЦА

Иако је Тужилаштво БиХ у протекле три године (2014., 2015. и 2016.), за кривична дјела из своје надлежности, међу којима и за најтеже облике кривичних дјела, ратне злочине, организовани криминал, корупцију, трговину људима, финансијски криминал, пореске утаје, тероризам и друга кривична дјела подигло 580 оптужница против 1276 лица, министар Мектић у иступу у медијима је изјавио да је „Тужилаштво за протекле три године подигло 35 оптужница“.

Јавност треба знати да су, и поред свих потешкоћа у 2016. години, подигнуте 194 оптужнице против 375 лица, остварена норма у Тужилаштву БиХ за 2016. годину је 138,97%, а проценат осуђујућих пресуда 85,5%.

Детаљне информације о раду институције, в.д. главног тужиоца ускоро ће презентовати на сједници ВСТС-а БиХ.

Изнесеним тврдњама нанесена је штета угледу институције Тужилаштва БиХ, које је носилац многих активности у борби против најтежих облика кривичних дјела, те ову информацију просљеђујемо и ВСТС-у БиХ на упознавање.

Овај иступ министра Мектића само је један од јавних иступа у којима износи нетачне податке о институцији Тужилаштва БиХ и вршитељици дужности главног тужиоца Гордани Тадић, коју неосновано доводи у везу са другим носиоцима правосудних функција.

Својим недавним иступом министар Мектић је директно угрозио безбједност в.д. главног тужиоца, о чему је упознато и руководство Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

С обзиром да се министар Мектић у свом иступу позива на одређене „информације о стању у правосуђу“ које треба разматрати Парламентарна скупштина БиХ, Тужилаштво БиХ истиче да се ради о обмањујућим информацијама и да изнесени наводи нису тачни, те да је тужилаштво отворено према свим институцијама законодавне, извршне и правосудне власти, ради пружања тачних и истинитих података.

Тужилаштво БиХ, упркос свим притисцима, наставља интензивно радити у интересу владавине права и свих грађана БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba