Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH U 3 GODINE PODIGLO OPTUŽNICE U 580 PREDMETA PROTIV 1276 OSOBA

05.05.2017. 12:03

U svom istupu ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, iznio je neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete instituciji Tužiteljstva BiH.

TUŽITELJSTVO BiH U 3 GODINE PODIGLO OPTUŽNICE U 580 PREDMETA PROTIV 1276 OSOBA

Iako je Tužiteljstvo BiH u protekle tri godine (2014., 2015. i 2016.), za kaznena djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike kaznenih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, financijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga kaznena djela podiglo 580 optužnica protiv 1276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je „Tužilaštvo za protekle tri godine podiglo 35 optužnica“.

Javnost treba znati da su, i pored svih poteškoća u 2016. godini, podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužiteljstvu BiH za 2016. godinu je 138,97%, a postotak osuđujućih presuda 85,5%.

Detaljne informacije o radu institucije, v.d. glavnog tužitelja uskoro će prezentirati na sjednici VSTV-a BiH.

Iznesenim tvrdnjama nanesena je šteta ugledu institucije Tužiteljstva BiH, koje je nositelj mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kaznenih djela, te ovu informaciju prosljeđujemo i VSTV-u BiH na upoznavanje.

Ovaj istup ministra Mektića samo je jedan od javnih istupa u kojima iznosi netočne podatke o instituciji Tužiteljstva BiH i vršiteljici dužnosti glavnog tužitelja Gordani Tadić, koju neutemeljeno dovodi u svezu sa drugim nositeljima pravosudnih funkcija.

Svojim nedavnim istupom ministar Mektić je izravno ugrozio sigurnost v.d. glavnog tužitelja, o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

S obzirom da se ministar Mektić u svom istupu poziva na određene „informacije o stanju u pravosuđu“ koje treba razmatrati Parlamentarna skupština BiH, Tužiteljstvo BiH ističe da se radi o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu točni, te da je tužiteljstvo otvoreno prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, radi pružanja točnih i istinitih podataka.

Tužiteljstvo BiH, unatoč svim pritiscima, nastavlja intenzivno raditi u interesu vladavine prava i svih građana BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba