Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

03.05.2017. 15:36

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:    

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

-          MIRE MARTINOVIĆA, rođenog 1962. godine u Gornjim Mamićima, opština Široki Brijeg, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je u periodu od mjeseca marta do jula 2015. godine, nezakonito stavio u promet, odnosno prodao proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom.

Prema navodima optužnice, optuženi je nabavio veću količnu duhana koji je držao u kući koju je koristio. On se tereti da je duhan rezao i pakovao u pogodan oblik za konzumaciju, a sve kako bi ga dalje kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza, te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH. 

U prostrijama kuće koju je koristio policijski službenici SIPA-e su pronašli 210 kg sušenog duhana u listu, 208 kg rezanog duhana i 191,5 kg sušenog duhana u balama.

Optuženi Martinović se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba