Vijesti

GRUPA EDUKATORA I MIROVNIH AKTIVISTA IZ NJEMAČKE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

28.04.2017. 13:32

U okviru posjete, posjetiocima je prezentirana historija institucije Tužilaštva BiH, dosadašnji rezultati, kao i aktivnosti na međunarodnoj saradnji.

GRUPA EDUKATORA I MIROVNIH AKTIVISTA IZ NJEMAČKE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

Grupa mladih edukatora i mirovnih aktivista, u okviru Njemačke asocijacije obrazovnih institucija ADB, posjetila je danas Tužilaštvo BiH.

Sa posjetiocima su se sastali zvaničnik Posebnog odjela za ratne zločine, tužilac Izet Odobašić i rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić.

Mladi aktivisti su se interesovali za rad tužilaštva, historiju institucije, učinjene napore na procesuiranju krivičnih djela teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava u predmetima ratnih zločina, kao i ostale segmente iz djelokruga rada Tužilaštva BiH.

Posjetiocima su prezentirane informacije, kao i statistički podaci o radu Tužilaštva BiH u proteklih 14 godina, koliko postoji Tužilaštvo BiH.

Također, prilikom posjete, istaknuta je saradnja koju na međunarodnom planu realizuje Tužilaštvo BiH sa partnerskim institucijama i asocijacijama iz zemalja regiona, Evrope i svijeta.

Tužilaštvo BiH, sa više od 700 optuženih osoba za ratne zločine, predstavlja značajnu instituciju i u međunarodnim okvirima kada je riječ o procesuiranju predmeta međunarodnog humanitarnog prava, što je već prepoznato i od međunarodne javnosti, a institucija je otvorena za saradnju sa organizacijama koje su usmjerene na aktivnosti za očuvanje mira i vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba