Vijesti

PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

27.04.2017. 15:24

U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i projekta USAID-a, održana je stručna radionica za glasnogovornike i osobe koje se bave odnosima s javnošću u tužilačkim i policijskim institucijama, na kojoj su razgovarali o temama bitnim za odnose s javnošću te informisanje i izvještavanje o radu pravosudnih i policijskih institucija.

PREDSTAVNIK TUŽILAŠTVA BiH EDUKATOR NA STRUČNOJ RADIONICI VSTV-a BiH O PRIBLIŽAVANJU TUŽILAČKIH INSTITUCIJA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, u svojstvu edukatora je prezentirao dosadašnja iskustva i aktivnosti Tužilaštva BiH u segmentu tzv. “outreach“ djelovanja, odnosno približavanja institucije lokalnim zajednicama.

Tužilaštvo BiH, od osnivanja institucije, aktivno učestvuje u komunikaciji sa lokalnim zajednicama u našoj zemlji, naročito kada se radi o predmetima ratnih zločina i saradnji sa populacijom žrtava i oštećenih u predmetima ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Također, predstavnici populacije žrtava često posjećuju Tužilaštvo BiH i sastaju se sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, kao i tužiocima, koji radom pokrivaju određeno područje.

Tužilaštvo BiH je u saradnji sa lokalnim zajednicama, u proteklih 10 godina, institucija koja je bila aktivan učesnik stručnih i radnih konferencija i okruglih stolova u više od 40 lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, gdje je ostvarena direktna saradnja i komunikacija sa populacijom žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Na održanoj stručnoj radionici u organizaciji VSTV-a i USAID-a učesnici su razgovarali o načinima i modalitetima za saradnju sa lokalnom zajednicom i ciljanim grupama, procesu identificiranja problema i vrste krivičnih djela koja narušavaju sigurnost u određenoj zajednici, kao i najboljim praksama za djelovanje u približavanju ciljnim grupama u lokalnim zajednicama.

Borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina, procesuiranje krivičnih djela terorizma, organizovanog kriminala te krivičnih djela počinjenih iz mržnje, identificirane su kao oblasti u kojima tužilaštva i policijske agencije mogu adekvatno djelovati u približavanju svog rada lokalnoj zajednici.

Saradnja sa nevladinim sektorom, identificiranje problema i edukacija o mogućim rješenjima, kao i komunikacija i saradnja sa pravosuđem i policijom radi očuvanja vladavine prava i poboljšanja sigurnosti, bile su centralne teme stručne radionice.

U okviru radionice, održana je i praktična vježba analize i rješavanja problema koji narušavaju vladavinu prava i sigurnost građana, a u saradnji sa lokalnom zajednicom i nevladinim sektorom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba