Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ

21.04.2017. 12:50

Процесуирање предмета у којима се оптужени налазе у сусједним земљама, ефикасније просљеђивање предмета ратних злочина ентитетским правосудним институцијама, оцјењивање сложености предмета, као и што ефикаснији рад на свим врстама предмета ратних злочина у складу са Државном стратегијом и препорукама судије Joanne Korner, биле су централне теме састанка.

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, те званичници Посебног одјела за ратне злочине Изет Одобашић и Станко Благић, састали су се са сталним судским вијећем за предмете ратних злочина, које чине предсједница Кривичног одјељења Суда БиХ судија Минка Крехо, као и судија Жељка Маренић и судија Станиша Глухајић.

На састанку је разговарано о заједничкој сарадњи двију институција у складу са Државном стратегијом за процесуирање предмета ратних злочина и препорукама из извјештаја Мисије ОЕБС-а и судије Joanne Korner.

Централне теме састанка су се односиле на процесуирање предмета у којима су оптужени недоступни правосуђу БиХ и налазе се у сусједним земљама, затим на просљеђивање предмета у надлежност ентитетским правосудним институцијама, анализирање и праћење процесуирања прослијеђених предмета, као и будуће едукације правосудних званичника ентитета у том сегменту, а ради уједначавања праксе ентитетских и државних правосудних институција у процесуирању ратних злочина.

Такође, представници Тужилаштва БиХ и Суда БиХ ће активно учествовати и дати свој допринос у предстојећим измјенама и допунама Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, а ради убрзања рада на предметима и ефикаснијег провођења владавине права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba