Vijesti

ODRŽAN SASTANAK DUŽNOSNIKA ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH

21.04.2017. 12:50

Procesuiranje predmeta u kojima se optuženi nalaze u susjednim zemljama, učinkovitije prosljeđivanje predmeta ratnih zločina entitetskim pravosudnim institucijama, ocjenjivanje složenosti predmeta, kao i što učinkovitiji rad na svim vrstama predmeta ratnih zločina sukladno Državnoj strategiji i preporukama sutkinje Joanne Korner, bile su središnje teme sastanka.

ODRŽAN SASTANAK DUŽNOSNIKA ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, te dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudskim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednica Kaznenog odjeljenja Suda BiH sutkinja Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudac Staniša Gluhajić.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj suradnji dviju institucija sukladno Državnoj strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvješća Misije OESS-a i sutkinje Joanne Korner.

Središnje teme sastanka su se odnosile na procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se u susjednim zemljama, zatim na prosljeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduće edukacije pravosudnih dužnosnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Također, predstavnici Tužiteljstva BiH i Suda BiH će aktivno sudjelovati i dati svoj doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a radi ubrzanja rada na predmetima i učinkovitije provedbe vladavine prava.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba