Vijesti

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH

21.04.2017. 12:50

Procesuiranje predmeta u kojima se optuženi nalaze u susjednim zemljama, efikasnije prosljeđivanje predmeta ratnih zločina entitetskim pravosudnim institucijama, ocjenjivanje složenosti predmeta, kao i što efikasniji rad na svim vrstama predmeta ratnih zločina u skladu sa Državnom strategijom i preporukama sutkinje Joanne Korner, bile su centralne teme sastanka.

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudskim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH sutkinja Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudac Staniša Gluhajić.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji dviju institucija u skladu sa Državnom strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja Misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Centralne teme sastanka su se odnosile na procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se u susjednim zemljama, zatim na prosljeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduće edukacije pravosudnih zvaničnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Također, predstavnici Tužilaštva BiH i Suda BiH će aktivno učestvovati i dati svoj doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnijeg provođenja vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba